Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kuljetuskorin ratkaisuilla parempaa ergonomiaa

Lisätty 06.07.2015

Kuljetusalalla työturvallisuus ja työergonomia kulkevat käsi kädessä. Kiinnittämällä huomiota kuljetuskorin rakenteeseen ja yksityiskohtiin, näihin molempiin voidaan vaikuttaa merkittävästi. ELLI-Koreissa turvallisuus ja käytön helppous ovat aina tärkeässä asemassa.  

Turvallisuutta ja ergonomiaa

Kuljetusalalla työturvallisuus ja työergonomia kulkevat käsi kädessä. Turvallinen työympäristö sisältää työergonomiaa tukevia ratkaisuja ja kehittää samalla myös työhyvinvointia. Haasteita hyvälle työergonomialle kuljetusalalla luovat vaihtelevat lastaus- ja purkutilanteet, raskaat nostot sekä vaihtuvat sääolosuhteet. Kuljettajien työergonomian parantamiseksi on kuitenkin luotu monenlaisia apuvälineitä: peilit, koukut, rampit ja monipuolisesti säädettävät autojen istuimet ovat hyviä malliesimerkkejä työergonomiaa parantavista ratkaisuista. Työturvallisuutta ja -ergonomiaa on mahdollista parantaa vielä lisää kiinnittämällä huomiota päällirakenteiden laatuun ja varusteluun.

Päällirakenteiden varustelulla lisää turvallisuutta

Päällirakenteen varustelussa työturvallisuutta huomioidaan monella tavalla. Tukevat askelmat ja raput varmistavat turvallisen käynnin kuormatilaan, oikealla korkeudella olevat sidontakiskot helpottavat kuorman sidontaa ja erilaiset lattia- ja nostotasojen pinnat estävät liukastumisia. EL-Korin ELLI-Vakiokoreissa turvallisuus on yksi iso tärkeä kriteeri korin varustelua suunniteltaessa. Jokaisessa ELLI-Vakiokorissa on tukevat askelmat ja tartuntakahvat, turvallisesti avattavat alleajosuojat sekä tehokas valaistus korin sisätiloissa ja ulkoalueen työvalaistuksessa. Erilaisiin kuljetuksiin suunnitellut ELLI-Vakiokorit sisältävät aina myös kyseiselle kuljetukselle ominaisia lisävarusteita. EL-Korin kolmatta sukupolvea edustava Iisa Heinola kertoo yrityksen pitkän historian luoneen vahvan pohjan asiakkaan tarpeiden ymmärtämiseen. – EL-Korilla on valmistettu kuljetuskoreja jo pian 60 vuotta ja olemme siinä ajassa oppineet paljon asiakkaidemme tarpeista. Tällä ammattitaidolla osaamme tarjota asiakkaillemme juuri oikeat lisävarusteet ja korin mitoitukset hänen kuljetuksiinsa.

Pekia Trans Oy on loppilainen kuljetusalan perheyritys ja EL-Korin vanha asiakas. Yritystä luotsaavat Hutrin veljekset Aki ja Tero yhdessä isänsä Pekka Hutrin kanssa. Vuonna 1991 perustettu kuljetusyritys hallinnoi monenlaisia kuljetuksia jakelukuljetuksista traktoriurakoihin. Riihimäen Valion kuljetuksiin Hutrit vastaanottivat juuri uuni tuoreen Pakkas-ELLI FRC-yhdistelmän EL-Kori Oy:ltä. Hutrien Pakkas-ELLI muokattiin vastaamaan Hutrien tarpeita: kolmeen tasoon asennetut sidontakiskot helpottavat kuorman sidontaa, takalaitanostimen lautaan rakennetut topparitangot tekevät rullakoiden siirrosta turvallista ja korin työvaloihin kiinnitettiin erityisesti huomiota.

Monipuolinen työ ja tärkeät voimavarat

Pitkän linjan kuljetusyrittäjät ymmärtävät turvallisuuden päälle. - Jakelutyössä on monia riskialttiita tilanteita, jossa voi tapahtua tapaturmia. Jos tapaturmia voidaan jollain keinolla estää tai vähentää, on tärkeä ottaa ne keinot käyttöön. Pienillä yrittäjillä henkilöstö on tärkein voimavara, josta on myös pidettävä huolta, Aki Hutri kertoo.

Jakelutehtävissä kuljetuskoriin kuljetaan useita kertoja päivässä, joten nousu ja laskeutuminen koritilasta ovat otollisia loukkaantumisille. Näitä riskejä voidaan minimoida tukevilla askelmilla ja tartuntakahvoilla. Askelmien sijoittelu suhteessa koriin ja askelman koko ovat tärkeitä huomioida korin rakennusvaiheessa. Kunnollinen askelma ei vain tee työtä turvallisemmaksi, vaan myös nopeammaksi. Koritilaan noustessa ja laskeuduttaessa tukevat kahvat luovat myös varmuutta. Kahvojen korkeutta ja paikkaa on mahdollista säätää korin rakennusvaiheessa, vastaamaan asiakkaan toiveita. Jakelutilanteissa on myös tärkeää, että ovet pysyvät aukiasennossa aukipitolaitteiden avulla, jolloin tuuli ei pääse lennättämään ovia.

Yhteispeliä ja luottamusta

Hutrit valitsivat EL-Korin yhteistyökumppanikseen, koska kokevat että voivat huoletta luottaa yrityksen toimintaan ja tuotteisiin. – EL-Korilla tunnutaan välittävän asiakkaasta oikeasti ja heille on tärkeää tehdä asiakkaalle mahdollisimman hyvä kuljetuskori. Olemme käyttäneet EL-Korin palveluita jo pitkään ja yhteistyömme toimii hyvin. On myös hienoa päästä perheyrittäjänä tukemaan toista pitkän linjan perheyritystä, Aki Hutri toteaa.

EL-Korilla tämä luottamuslause otetaan ilolla vastaan. – Moni asiakkaistamme on ollut yhteistyössä kanssamme jo useita kymmeniä vuosia. Teemme kuljetuskoreja vain ja ainoastaan asiakkaitamme varten ja siksi kuuntelemme tarkasti heidän tarpeitaan, Iisa Heinola EL-Kori Oy:ltä kertoo. -Kehitämme tuotteitamme asiakkaidemme antaman palautteen pohjalta, sillä he käyttävät tuotettamme päivittäin ja ovat asiantuntijoitamme. Laitamme usein hyvät vinkit testiin ja parhaimmat ideat vakioimme osaksi ELLI-Vakiokoreja. Näiden kommenttien perusteella olemme nyt muun muassa uudistaneet moduuliväliseinämme vastaamaan työn haasteisiin. Uudet väliseinämme ovat yhä huippu kevyitä ja nyt vielä entistä helpommin käytettäviä. Uutuutena EL-Korin väliseinissä on upotetut kahvat, joiden ansiosta moduulista on helppo ottaa kunnollinen ote. Uusimme myös väliseinien lukot, jotka aukeavat nyt entistä kevyemmin ja ovat siten helpompia käsitellä. Kevyitä moduuleja on todella helppo nostaa, mutta olemme kehittäneet väliseiniimme rakenteen, jonka ansiosta väliseiniä on myös helppoa ja turvallista vetää lattiaa pitkin. Tämä vähentää nostelua ja säästää kuljettajan selkää, Heinola kertoo. Väliseinien kanssa työskennellessä on myös tärkeää, että väliseinät pysyvät tukevasti pystyssä. EL-Korin moduuliväliseinissä yläreunan tiiviste ja tukeva latta puristavat moduulit tukevasti pystyyn, varmistaen että väliseinät pysyvät pystyssä kovassakin menossa.

Kuljetuskorin ergonomiaa ja työturvallisuutta parantavat tekijät ovat usein pieniä asioita, joilla on kuitenkin merkittävä osa jokapäiväisessä työssä. - Pienillä asioilla on mahdollista saada aikaan isoja eroja, toteaa Iisa Heinola

 

Tukevat askelmat ovat EL-Korin omaa malliaTukevat askelmat ovat EL-Korin omaa mallia

 

Uudistetut ELLI-Moduulit ovat helppokäyttöisetUudistetut ELLI-Moduulit ovat helppokäyttöiset

 

Oikealla korkeudella olevat sidontakiskot ja sopiva lattiamateriaali parantavat työturvallisuuttaOikealla korkeudella olevat sidontakiskot ja sopiva lattiamateriaali parantavat työturvallisuutta